INTREBARI SI RASPUNSURI
De ce este necesar acest proiect social?
Este nevoie de crearea acestui proiect social de ajutorare pentru familiile care se confrunta cu un deces in strainatate deoarece realitatea este cat se poate de crunta. In caz de deces in cazul in care familia nu are bani de fapt se gaseste in situatia sa se imprumute la banca (in cel mai fericit dintre cazuri) se apeleaza la ajutorul comunitatii de romani (de cele mai multe ori indiferenta) se impumuta cu dobanda, sau pur si simplu persoana decedata ramane printre straini si inmormantrarea se vaface pe cheltuiala statului in care a avut loc decesul. Cred ca lucrul cel mai trist dintre toate este modul in care privim datele de pe care le public mai jos.
Un singur exemplu: Comunitatea romaneasca din Italia (ca sa dau exemplu o singura tara) este cea mai numeroasa, tinand cont de numarul de residenti. In noiembrie 2015 romanii cu residenta in peninsula erau in numar de 1.131.839 de membri potrivit datelor oficiale ISTAT. Cu o oarecare retinere fata de datele publicate pe internet se apreciaza ca numarul cetatenilor romani care isi pierd viata in strainatate este de cca 8000 pe an (Comunitatea Europeana). Dintre acestia cca 3000 de familii NU AU NICI O POSIBILITATE MATERIALA de a sustine aceste cheltuieli. Din informatiilor pe care le avem, varsta medie a cetatenilor romani care isi pierd viata in afara granitelor tarii este de …44 de ani.
Aceasta este o problema care ne priveste pe toti. Nu ramane indiferent!!! Se poate intampla oricui.
Care este situația acum?
In cazul in care familia nu dispune de banii necesari in cazul unei repatrieri din strainatate, aceasta se va lovi de urmatoarele probleme.
* Va suna la Consulatul Romaniei dar i se va raspunde simplu si sec ca nu exista fonduri pentru servicii de repatriere.
* Va apela la primaria unde a avut loc decesul dar si aici i se va spune ca nu sunt bani.
* Poate solicita ajutorul, prietenilor, a comunitatii de romani, cunostinte care de obicei vor contribui fiecare cu cate un banut sau pur si simplu nu vor mai raspunde la telefon.
* Va solicita ajutorul bisericii, si in functie de decizia si posibilitatile fiecarei comunitati crestine vor primi sau nu poate primi acest ajutor
* Va incerca sa se imprumute la banca cu dobanda. Este cazul cel mai fericit in cazul in care banca acorda un imprumut imediat, urmand ca familia sa plateasca in timp ratele si dobanzile aferente.
* Sunt multe cazuri in care sau imprumutat de la persoane dubioase cu dobanda, si in acest fel sa ajuns la o problema si mai mare cu familia care deja aveau probleme serioase.
Ce se schimbă prin derularea acestui program?
Prin aplicarea programului ,,Imi pasa de Tine-Este timpul sa ne ajutam unii pe altii” orice familie care se confrunta cu un deces in strainatate pate fi ajutata prin sustinere financiara imediata privind cheltuielile de repatriere. In functie de situatia sociala si de veniturile fiecarei familii care solicita acest ajutor aceasta va fi ajutata intre un minim de 20% si 100% din valoarea serviciului de repatriere.
Cine beneficiază de aceste ajutoare? Prezentăm mai jos profilul unei persoane care emigrează într-o țară din comunitatea europeană și se confruntă cu această problemă de deces prematur.
Prin acest program vor beneficia de ajutor familiile care in Romania traiesc in saracie si a caror membri pleaca din tara in speranta ca isi vor gasi ceva de munca in strainatate pentru a putea trimite un ban acasa. Datorita unui accident, infarct, moarte violenta, sau alte situatii de deces prematur, aceste familii se confrunta cu o realitate tragica si au nevoie imediata de ajutor.
Ca și profil social aceste familii se încadrează în una din situația descrisă de noi mai jos.
- Persoana care este in somaj sau a ramas fara un loc de munca in Romania, emigreaza in speranta unui loc de munca pentru a putea trimite un ban acasa. Este inregistrat de serviciile sociale ale comunei de domiciliu ca fiind un caz social, si se poate interveni imediat. De obicei sotia ramasa acasa este in somaj sau nu lucreaza, copii minori de in intertinere si de trimis la scoala. Atat sotia cat si parintii persoanei decedate nu dispun de pensii si indemnizatii de somaj mai mari de 450 ron/luna. Nu dispun de bunuri materiale consistente sau alte venituri.
- Lucreaza de ceva timp in strainatate, nu este angajat cu forme legale, castiga extrem de putin (doar atat cat sa intretina familia acasa in Romania) lucrand la negru de fapt pentru autoritati aceasta persoana nici nu exista, nu poate incheia o asigurare, nu are acte de residenta, nu are proprietati (masina, imobile). In aceasta situatie se gasesc foarte multe persoane care lucreaza in agricultura, casnice, badante, in constructii si care de fapt ca sa vorbim deschis abia traiesc de la o zi la alta.
Cum strângem aceste fonduri?
Fondurile care sunt destinate alimentarii acestui fond de ajutorare provin din urmatoarele surse:
- Airsalm contribuie cu 10% din sumele incasate din serviciile sale pentru relizarea pentru acest fond.
- Partenerii Airsalm (firmele care furnizeaza materialele necesare organizarii serviciilor de repatriere participa si ele cu 3% din valoarea acestor materiale)
- Asociatii de voluntariat, servicii sociale, persoane fizice care contribuie la crearea acestui fond de repatriere, cu ceea ce se poate pentru ajutorarea acestor familii.
Cum sunt acordate ajutoarele in caz de deces?
Orice familie care se gaseste in situatia de a se confrunta cu problema unui deces in strainatate, pentru a putea fi ajutata economic prin sistemul nostru de repatrieri sociale va fi nevoie sa se incadreze in urmatoarele conditii:
* Persoana care solicita acest ajutor trebuie sa fie o ruda de pana in gradul III de rudenie cu persoana decedata.
* Familia persoanei decedate sa poata demonstra faptul ca nu au venituri, si sa fie inscrisa pe listele serviciului de ajutor social a comunei de domiciliu in Romania sau al comunei de residenta din localitatea unde a avut loc decesul in strainatate.
* Sa poata demonstra ( declaratie pe venit sau adeverinta dela serviciul social ) faptul ca nu dispune de posibilitatea de a sustine financiar cheltuielile de repatriere
* Ultima declaratia pe venit depusa la administratia fiscala a persoanei care cere solicitatrea ajutorului in cazul serviciului de repatriere.
Pentru a evita discutii si polemici in acordarea acestor ajutoare pentru repatriere, acestea vor fi acordate numai dupa ce am efectuat o ancheta sociala impreuna cu serviciile sociale ale primariei din Romania unde are domiciliul persoana decedata, si cu serviciile sociale ale primariei din strainatate pe raza caruia a avut loc decesul.
Ancheta sociala poate dura intre 3 si maxim 7 zile lucratoare.
De ce ar trebui sa mă implic să susțin acest proiect social?
- In primul rand faptul ca ne sustii, gestul tau este un gest de crestin, este o forma de solidarietate pentru a ajuta o familie care are nevoie de tine. Renuntant la costul unei cafele sau la costul unui pachet de tigari iti vei da seama ca se poate face atat de mult cu asa de putin .
- Avem nevoie si de tine pentru ca impreuna sa ajutam aceste familii sa infrunte aceasta situatie si sa mearga inainte, fara sa se impumute in stanga si in dreapta, fara dobanzi, fara sa devina datoare la altii pe termen lung, fara ca cel care nu mai este sa ramana intr-un cimitir undeva la mii de km de casa.
- Nu face greseala sa te gandesti de a lasa doar pe altii sa se implice.
- Nicolae Steinhard in cartea sa ,,Dăruind vei Dobândi” spune ca este mult mai usori a DA decat a primi. Fii fericit pentru faptul ca TU esti in situatia de a ajuta pe altii. Fii fericit ca NU esti in situatia de a avea nevoie de acet ajutor.
De ce avem nevoie să te implici și tu?
- Numai in peninsula aceste cazuri sunt undeva in jur de 250 – 270 in fiecare an. Noi facem ceea ce putem omeneste posibil. Adevarul este ca suntem depasiti de situatie. Fara o implicare a comunitatii romanesti (care pot renunta la o cafea sau un pachet de tigari) nu cred ca exista solutie in acest moment. Din partea politicienilor am incercat ani de zile dar din pacate …totul a fost in zadar.
- Cred ca rezolvarea acestor probleme NU DEPINDE DE POLITICIENI. Acestia vor continua sa faca ceea ce au facut pana acum. Adica sa isi faca propriul interes, facandu-ne pe noi sa intelegem ca de fapt ei se bat pentru noi. Cred ca ajutorul si rezolvarea acestor situatii de deces in strainatate poate veni doar din partea noastra a romanilor.
- Din pacate suntem foarte limitati in acest sens din cauza fondurilor mici si insuficiente pe care reusim sa le strangem in raport cu numarul de situatii pentru care suntem solicita-ti sa intervenim.
- Ma apropiu de incheiere si sper ca tu sa fii alaturi de noi si sa ne sustii in acest proiect. Noi toti impreuna VOM REUSI sa facem atat de mult renuntand la asa de putin. Implica-te impreuna cu noi.