Pretul unui serviciu de repatriere decedati.

Mi se intampla de foarte multe ori sa fiu sunat in legatura cu un serviciu de repatriere din strainatate  si de fapt sa nu fiu intrebat de interlocutorul meu din cealalta parte a liniei nimic altceva decat de …pret. Cu alte cuvinte ,, doresc sa stiu ….ultimul pret’’

Trebuie sa spun ca indiferent de faptul ca esti un agent de vanzari care vinde ceasuri sau esti un responsabil de logistica funerara care vinde servicii funerare , amandoi in aparenta au in comun acelasi lucru. Vor sa obtina bani in schimbul serviciilor lor. Diferenta o face faptul ca in cazul unui serviciu funerar ai de-a face cu o familie care i-ti da posibilitatea de a fi alaturi de ei in acele momente. Eu il percep ca un credit moral pe care orice persoana ti-l ofera cu incredere atunci cand intra in contact cu tine. Nu ai cum sa-i dezamagesti. Fiecare persoana merita sa fie tratata cu demnitate si respect exact asa cum ne dorim si noi sa fim tratati. Reputatia in acest domeniu se construieste in timp se construieste cu  greu,  si se poate pierde foarte usor.

 Merg pe ideea ca un profesionist care trebuie sa acorde asistenta unei familii in cazul unui serviciu de repatriere a unui decedat nu va duce niciodata lipsa de un raspuns serios in cazul in care este intradevar un profesionist. Dar e clar ca in primul rand pentru a da raspunsuri  serioase la intrebarile interlocutorului tau  ai nevoie inevitabil de …..intrebari serioase. Altfel nu exista comunicare . Este ca si cum ai merge la medic pentru ca ai o problema de sanatate dar tu nu vrei sai spui ce anume te doare si unde. Astepti de la el sa iti spuna absolut tot si sa iti dea si solutia.   Ramane totul la stadiul de monolog sau la o discutie telefonica de 30 de secunde.

Exista o lege universala a capitalismului, dar este la fel de valabila si intre relatiile umane indiferent daca suntem acasa in familie sau la serviciu, indiferent daca vrem sa cumparam sau sa vindem ceva. O lege imutabila care functioneaza in mod natural pe orice treapta si pe orice scara a societatii umane, functioneaza la toate nivelurile. Faptul ca nu ai cum sa platesti putin pe un serviciu care costa mai mult cum nu este bine nici sa platesti mult pe un serviciu de slaba calitate.

Asa cum stim cu totii si este bine sa deschizi ochii ca sa nu deschizi  mai tarziu punga si sa platesti prea mult un serviciu de o calitate discutabila.  In acelasi timp  cred ca poate fi o si mai mare problema daca alegi iluzia de a plati putin pentru  un serviciu care in mod normal costa mai mult, si am sa va explic dece.

 Cand platesti prea mult prima cauza poate fi ca nu ai avut langa tine persoane din familie care sa stie cum sa te indrume sau profesionisti care sa iti puna la dispozitie  toate informatiile necesare pentru a lua o decizie buna si inteleapta. Majoritatea romanilor care au emigrat in strainatate dupa ‘90 putem gandi ca la un moment dat din viata ne vom confrunta cu o situatie de acest gen, fie ca este vb de prieteni sau cunostinte fie ca se poate intampla la cineva din familie. Noi romanii in general avem mentalitatea de a ne intoarce acasa indiferent unde s-ar intampla sa sa ne incheiem conturile cu viata.  Este o situatie care fie ca o acceptam fie ca nu vrem sa auzim de ea la un moment dat ne vom confrunta cu ea.

 In acele momente  este nevoie de a avea imediat informatii precise si practice ca sa ne ajute sa rezolvam problema. Eu cred ca intelepciunea in acest caz este modul prin care orice individ decide sa puna in aplicare intr-o situatie reala aceste informatii si sa transforme informatia intr-o solutie a problemei cu care se confrunta.

Cand iei decizia sa platesti cel mai mic pret exista posibilitatea sa intalnesti de partea cealalta persoana care are interes sa munceasca cat mai putin si sa castige cat mai mult. Nu se poate plati putin si sa obtii  mult  pentru ca atunci cand vei gandi asa de cealalta parte vei avea mereu un personaj  care va dori la fel ca tine sa castige mult si sa faca putin.

Va profita de situatia ta, iti va raspunde afirmativ  la orice intrebare a ta, iti va spune ca ,,este posibil ‘’ absolut orice ceea ce tu ceri, se va comporta cu tine spunandu-ti ca esti un domn deosebit si ca el este singura persoana care te poate ajuta. Cu alte cuvinte ai nimerit din prima, persoana pe care o cautai si de care ai nevoie.  Apoi iti va cere un avans minim ( ca sa nu mai poti sa te rasgandesti ) trimis prin western union, nu vei semna nici un contract, pentru ca iti vor spune ca cuvantul lor este ceva ce nu poate fi pus la indoiala, apoi iti va cere sa faci plata chash ….si se va termina ca vei cumpara un serviciu care nu va fi nici pe departe ceea ce trebuie sa fie, vei pierde toti banii si nu vei avea serviciul pe care l-ai platit. Sa nu mai vorbim  de faptul ca daca i-ti vei permita sa  ceri factura pe banii pretul va deveni mai mare.

 Vor incepe nervii iti vei cauta un  avocat, timpul de rezolvare a acestei probleme in tribunal va dura ani de  zile dar pana atunci vei ramane cu banii dati si cu problema nerezolvata. Si va trebui sa o iei dela capat , sa iti gasesti o firma de repatrieri serioasa care sa se ocupe de problema ta.

 Aici am ajuns deja la punctul  ,, mintea romanului cea de pe urma ‘’

In primul rand trebuie sa iti spun ca un serviciu de repatriere internationala nu se poate face de orice firma de servicii funerare care are in dotare o dacie papuc amenajata cu doua foi de tabla sudate intre ele si pe care scrie servicii funerare  si care nu are autorizatile legale de transport funerar nici macar intr-un oras de provincie din Romania.  In cazul unui serviciu de repatriere internationala problemele devin foarte mari cand  la ridicarea  sicriului  din strainatate se prezinta o firma care nu are toate autorizatiile necesare si nici masina funerara omologata in acest sens. Ca lucrurile sa mearga bine este nevoie de reguli. Orice problema ai avea poti fi sigur ca exista si o solutie. Modul cum alegi aceasta solutie depinde doar de atitudinea ta. Nici o persoana care are bun simt nu iti va cere mult ca sa iti ofere putin, cum nimeni nu poate crede ca oferind putin i se va da mult.

 Daca te pui in situatia  de mai jos  ve-i  vedea imediat cat de simplu este: mergand pe un exemplu crestin extrem de simplu  si anume, comporta-te cu cel de langa tine exact cum ai dori sa se comporte cu tine daca tu ai fi in situatia lui. Apeland la aceste reguli morale simple vei gasi de fiecare data in orice situatie, solutii care au fost luate cu transparenta si echilibru. Decizii care iti vor readuce linistea pentru ca indiferent de problema, vei avea certitudinea ca  totul se va termina cu bine.

Acolo unde exista reguli lucrurile sunt simple….cu conditia sa nu vrem noi sa le complicam.  Cand accepti un compromis iti asumi si riscul de a pierde o parte din bani sau chiar tot  dar cu siguranta ceva vei pierde intodeauna. Acceptand cea mai mica oferta iti asumi singur riscul  ca vei cumpara un serviciu care la sfarsit va fi departe de ceea ce ai dorit.

Pretul in cazul unui serviciu de repatriere, conceptual vorbind se traduce prin a avea un anume nivel simbolic. Pretul este mai degraba de multe ori o perceptie psihologica si nicidecum una rationala. Mi se intampla de multe ori sa fiu intrebat daca se poate pune la dispozitie un sicriu de lux, servicii profesionale de conservare a corpului, o limuzina funerara de fabricatie recenta iar apoi se doreste ca totul sa fie la un pret cat mai mic. Pot  afirma cu certitudine ca in cazul unui serviciu de repatriere nu se poate vb despre un pret ridicat sau despre un pret scazut, deoarece noi dam posibilitatea oricarei familii  sa isi stabileasca singura bugetul care va fi cheltuit in baza la serviciile care sunt cerute pentru repatriere.  Ca sa fiu mai concret i-ti spun ca intodeauna ,,calitatea serviciilor cerute de tine vor stabili pretul si niciodata nu va fi invers’’

 Am observat de-a lungul esperientei mele in logistica ca orice familie atunci cand se gaseste in situatia de a avea un deces in familie in general pierd capacitatea de a lua decizii rationale, in comportamentul lor de a cumpara un serviciu. Mai mult decat orice in acele momente ei dau o valoare mult mai mare partii afective si emotionale a serviciului si al produselor folosite. In cazul unei repatrieri costurile se impart in doua categorii. Prima ar fi cateva  de costuri fixe care nu se schimba indiferent de  firma care face acel serviciu  . Ca sa dau un exemplu in acest sens …distanta dintre Paris si Bucuresti nu se va schimba ca sa coste mai putin pentru o firma si mai mult pentru alta, taxele de medicina legala sau pasaport mortuar de asemenea vor ramane invariabile, costul de combustibilului la fel, vignete, sau alte taxe de drum pe care fiecare stat le impune pe teritoriul sau si exemplele ar putea continua. A doua parte e costurilor este data de calitatea produselor care sunt comandate de catre familie

Urmatoarea intrebare vine in mod natural si anume . Unde pot economisi cand am nevoie de un serviciu de repatriere ?  Raspunsul este simplu. Vei economisi si vei avea certitudinea unui serviciu de calitate doar daca vei sti ce produse (sicriu, serviciu, tipul de masina funerara,etc ) sa comanzi pentru un astfel de serviciu. E una dintre cele mai elementare legi ale economiei in care trebuie sa stii si sa fii atent la ceea ce comanzi pentru ca totul se plateste. Vei castiga pentru ca vei comanda si vei avea un serviciu care a  fost cerut de tine , care a fost discutat punct cu punct in orice detaliu. Un serviciu care este la pretul corect.

 Toate sunt reguli ale bunului simt si le avem inauntrul nostru fiecare dintre noi. Le poti  intelege repede . Nu poti plati putin si sa ai pretentia ( iluzia ) ca ti se va oferi mult deoarece asa cum am afirmat mai sus de partea cealalta s-ar putea sa gasesti pe cineva care doreste sa primeasca tot ceea ce tu esti dispus sa platesti si in schimb sa nu faca nimic.

 Mergand pe ideea regulilor care se nasc din bunul simt vei intra negresit in legatura cu  firme serioase, cu  profesionisti care te vor ajuta si vor fi alturi de tine. Apeland la regulile bunului simt vei avea i certitudinea ca pretul pe care o sa il achiti va fi unul corect care va reflecta numai serviciile cerute de tine. Nimic altceva.

 Ma apropiu de incheierea acestui articol si vreau sa iti spun ca  daca cumva esti in situatia de a avea  nevoie de acest tip de serviciu, daca te confrunti cu acest tip de problema site-ul nostru www.airsalm.ro  este plin de informatii in legatura cu ce trebuie sa faci si cu ce nu trebuie sa faci in cazul unei repatrieri.

Pana atunci iti multumesc pentru  pentru timpul acordat, imi doresc ca tu sa intelegi acest articol ca unul pur informativ. Aceste evenimente fie ca vrem fie ca nu vrem fac parte din viata noastra. Imi doresc ca tu sa intelegi acest articol in modul matur fara sa  ai nevoie de serviciile noastre.  As dori ca prin comportamentul tau sa contribui, si tu  impreuna cu noi cu concurentii nostri si cu  toate firmele de pompe funebre care isi fac munca lor cu seriozitate si demnitate ca in acest sector de activitate sa putem  oferi cu fiecare caz in parte  mai multa corectitudine si transparenta.

 Emil Bran

Servicii Repatriere Decedati

Airsalm srl
www.airsalm.ro  e-mail: airsalm@airsalm.ro
Asistenta clienti Romania 0760 715 509

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy

Free Events Calendar Plugin