România în era „eclipsei demografice“
Conform statisticilor oficiale, la începutul anului 2016, România ocupa locul al șaptelea în cadrul Uniunii Europene în ceea ce privește populația: cei 19,760 milioane de locuitori ai țării noastre reprezentau 3,9 la sută din populația UE. Înaintea noastră se situau Germania, cu un procentaj de 16,1% din populaţia UE, Franţa – cu 13,1%, Marea Britanie – cu 12,8%, Italia – cu 11,9%, Spania – cu 9,1% şi Polonia – cu 7,4%. Din păcate, aproape sigur că România va pierde acest loc onorabil: specialiștii estimează că, în viitoarele trei decenii, populația țării noastre va scădea dramatic și nu va mai depăși 14-15 milioane de locuitori.
Propaganda ne-a obișnuit cu ideea că poporul român locuiește de o eternitate pe aceste meleaguri și ne asigură că tot așa se va întâmpla și de aici încolo, „în vecii vecilor, amin!“.
Dar această viziune este doar un clișeu: istoria demonstrează că, la fel ca indivizii, și popoarele apar, cresc și se dezvoltă, după care pornesc pe o pantă descendentă, mai mult sau mai puțin abruptă. Nici poporul român nu va face excepție. Motiv pentru care specialiștii Institutului Național de Statistică (INS) trag un dramatic semnal de alarmă: dacă politicienii nu se vor implica în dezvoltarea unor politici demografice coerente, poporul român riscă să dispară.
Nașterea pruncilor, căsătoria și moartea sunt etape atât de obișnuite ale vieții, încât rareori le punem într-o legătură directă cu viitorul nației. În ciuda acestui fapt, legătura există: orice modificare a parametrilor care definesc aceste etape va influența cele mai diverse domenii ale vieții sociale, de la stabilitatea financiară la apărarea națională și de la situația învățământului până la structura sistemului de sănătate și de pensii. Cele mai noi date privitoare la evoluția demografică din România sunt cele colectate de specialiștii INS în 2016.
Concluziile care rezultată din analiza acestor informații sunt extrem de îngrijorătoare: de ani buni, țara noastră a intrat într-un declin demografic tot mai accentuat. Conform datelor oferite de „Anuarul demografic“, în anul 1930, în România, trăiau 14,1 milioane persoane. Vârful de populație a fost înregistrat în 1990, când țara noastră avea 23,2 milioane de locuitori. Acest spor a fost asigurat și de către „decreței“, copii veniți pe lume după intrarea în vigoare a mult hulitului Decret 770/1966, prin care regimul Ceaușescu a interzis avorturile. Conform statisticilor, între 1960 și 1990 țara noastră a înregistrat o creștere de circa 26% a populației. Imediat după 1990 a început însă un declin demografic din ce în ce mai accentuat. Între 1990 și 2015 populația României a scăzut cu circa 14%.
Din păcate, există semnale că acest declin se va accentua în deceniile următoare, astfel că la orizontul anului 2050 populația României va scădea cu circa 22,1%. Concret, o serie de studii realizate de ONU avertizează că, în următoarele decenii, țara noastră va înregistra una dintre cele mai mari rate de scădere a populației din toată lumea. O decădere galopantă provocată, în special, de doi factori de natură socială: scăderea abruptă a natalității, înregistrată după 1990, plus creșterea masivă a emigrației.
Add Comment